divendres, 2 d’octubre del 2009

De l'arbre de n'Emil a la Mitjana aritmètica

Avui hem presentat l'arbre de n'Emil a dos nous companys de classe. Hem comentat que els encarregats mediambientals de la classe l'han d'anar regant. És un manadarí que ens estimam molt. L'arbre va ser plantat quan se'n va anar...
Una cosa ens ha dut a l'altra i hem acabat parlant dels sentiments que tenim quan una persona que estimam es mor. A partir d'això hem seguit la conversa amb les persones de més edat del món que apareixen al llibre Guinnes dels récords.
En Toni Marí ens ha dit que a ell li sonava que l'esperança de vida per les dones a Espanya és de 85 anys i pels homens de 80. Pel que hem volgut esbrinar si amb la gent que naltros coneixíem també va ser així.
Hem anat veient que a quasi tots i totes se'ns ha mort algun ser estimat i hem anat apuntant les edats en dues columnes; per una banda l'edat en la que ens van deixar les àvies i per l'altra els avis.
Però el dubte ha sorgit quan comparant les edats d'esperança de vida i les dades que teníem no coincidien massa... com podia ser? Què vol dir esperança de vida? Per què aquestes persones o no hi varen arribar o s'hi varen passar? Quan arribi als 85 m'hauré de posar davant d'un cotxe?? Això ja hem vist que no podia ser així, però tampoc teníem molt clar per on seguir... La conversa ha continuat amb uns quants companys de classe que comentaven que es tracta de la mitjana d'edat en la que es sol morir la gent. Idò així, què vol dir la MITJANA??
Per on seguim? No podem fer una definició usant el mateix terme que volem definir...
La pista que ens ha donat la mestra ha set que parlàvem de mitjana aritmètica, però tampoc ens ha ajudat massa.
Així què, a investigar: uns hem cercat a internet, uns altres a enciclopèdies, a diccionaris, llibres de text, quaderns de l'any passat... uns i després altres hem anat trobant la sol·lució a la qüestió. Hem pogut fer la mitjana i hem vist que no ens allunyavem massa del que havia dit en Toni, encara que no fos exacte...
MOLT BÉ ÀGUILES!!!
Veig que començam molt bé es curs.... ja vos seguirem contant.

1 comentari:

  1. He llegit sobre el vostre arbre i les vostres reflexions sobre la mitjana. Enhorabona. Realment, llegint m'han sorgit una sèrie de reflexions al voltant del tema:

    1- La nostra societat empra molt la mitjana aritmètica, no només com un objecte de càlcul, sino a vegades d'informció, de predicció o d'esperança.
    2- Es pot emprar amb una direcció de marxa, és a dir, com una perspectiva que solidifica els aconteixements d'un futur metahistòric de l'aventura humana.
    3- La mitjana ens pot ajudar a canviar fets i dades, a partir del raonament i de l'anàlisi dels resultats. És a dir, pot tenir un valor final decisiu, capaç d'iluminar els esforços del present i dotar-los de significat.
    4- La mitjana té múltiples aplicacions i us acompanyarà la resta d eles vostres vides.

    Amb tot això m'agradaria llençar-vos unes preguntes que tal volta ja us heu fet:
    - A quins àmbits de la vida quotidiana fem servir la mitjana?
    - Penseu que que és important per a la salut?
    - Durant una recerca de dades, i sabent que la mitjana és sensible a dades extremes, penseu que les dades anómales o atípiques són representatives de la mostra? Hauríem d'emprar altres eines, com el control estadístic?

    No sé si us pot servir de molt, ja que és un texte força complicat, però crec que explica clarament sobre la mitjana aritmètica i les seves aplicacions. Esper que ho gaudiu.

    http://sites.google.com/site/estadisticaperu/lecturas-interes/promedios.pdf?attredirects=0

    ResponElimina